Borş resepti
Ənənəvi borş
Borscht hazırlamaq üçün bir çox resept var - toyuq və donuz əti ilə, isti və soyuq borscht (çuğundur şorbası), lobya ilə yağsız borsch və s. Sümükdə ət, kartof, çuğundur, yerkökü və soğan ilə isti şorba ənənəvi hesab olunur.
Bulyon üçün inqrediyentlər:
bulyon üçün su - 1,5-2 litr;
donuz əti və ya mal əti (sümükdə ət) - 400-500 qram.
Qızartmaq üçün inqrediyentlər:
çuğundur - 2 ədəd;
yerkökü - 1 ədəd;
soğan - 2 ədəd;
günəbaxan yağı - 4-5 yemək qaşığı;
bir çimdik limon turşusu, ½ limon və ya bir az süfrə sirkəsi;
tomat pastası - 2 yemək qaşığı.
Borş üçün inqrediyentlər:
ağ kələm - 300 qram;
kartof - 4 ədəd;
duz, yer qara bibər, göyərti - dadmaq;
dəfnə yarpağı - 1-2 ədəd;
bir çimdik limon turşusu, ½ limon və ya bir az süfrə sirkəsi;
tomat pastası - 2 yemək qaşığı;
sarımsaq mixək - 1 ədəd.
ənənəvi borsch üçün resept
1. Bulyonu bişirin: qazana su tökün, əti sümüklərin üzərinə qoyun (bu, borşu daha dadlı edəcək) və orta atəşə qoyun. Qaynayan zaman köpüyü süzün. Sonra bulyonu bir qapaq ilə örtün və aşağı istilikdə bir saat yarım bişirin.
2. Qızartmanı hazırlayın: çuğunduru, yerkökü və soğanı yuyun, qabıqlarını soyun, sonra çuğunduru qaba sürtgəcdən keçirin, yerkökü isə orta sürtgəcdən keçirin; Soğanı kiçik kublara kəsin.
3. Tavaya yağ tökün. Çuğundur, yerkökü və soğanı beş dəqiqə aşağı istilikdə qızardın, sonra limon turşusu, limon suyu və ya sirkə əlavə edin. Beləliklə, borscht qırmızıya çevriləcək və turşluq qazanacaq.
4. Tərəvəzləri başqa beş dəqiqə qızardın, sonra tomat pastası əlavə edin. Çuğundur, yerkökü, soğan və tomat pastasını qarışdırın və daha beş dəqiqə aşağı istilikdə buraxın.
5. Borş yığmağa başlayın. Əti tavadan çıxarın və soyumağa buraxın, bu zaman doğranmış kələmi süzülmüş bulyona tökün, kartof əlavə edin, zolaqlara və ya kublara kəsin.
6. Bundan sonra, əti sümükdən ayırmaq, kublara kəsmək və tavaya qayıtmaq lazımdır.
7. Qovrulmuş inqrediyentləri (çuğundur, yerkökü, soğan, tomat pastası) tavaya qoyun və qarışdırın. Dadmaq üçün duz, yer qara bibər və digər ədviyyatlar əlavə edin, başqa beş-yeddi dəqiqə bişirin.
8. Hazırlıqdan bir neçə dəqiqə əvvəl göyərti, bir az doğranmış sarımsaq və ya yer mixəkləri əlavə edin. Borscht beş-on dəqiqə qapaq altında dik buraxın.
Borş bişdikdən dərhal sonra yeyilə bilər, lakin ertəsi gün daha dadlı olacağına inanılır. Bir az turş olması üçün boşqaba bir qaşıq xama və ya bir dilim limon əlavə edə bilərsiniz. Borscht adətən çovdar çörəyi və ya sarımsaqlı pampushki ilə verilir.